Kelimmattor

Kelimmattor är traditionella, handvävda mattor som hör till orientaliska mattor som vuxit fram ut nomadfolkens hantverkskunnande. Kelimmattor tillverkades ursprungligen i Kaukasusregionen som Iran, men även i Turkiet, Afghanistan, Pakistan och på andra platser.  Kelimmattor representerar historia, kultur och konsthantverk. Genom sina färger och mönster berättar de historier om de folk som har skapat dem och de platser de kommer från. I en alltmer globaliserad värld fungerar dessa mattor som en påminnelse om vikten av kulturarv och traditionellt hantverk.

 

Dessa mattor är kända för sina distinkta geometriska mönster, livliga färger och platta vävteknik utan lugg. Ordet "kelim" härstammar från det turkiska ordet 'kilim', vilket kan översättas till "matta utan lugg". Kelimmattor mattor tillverkas med en speciell slätvävd teknik som förekommer i flera olika varianter.

 

Mönstren på kelimmattor kan variera beroende på regionen där de tillverkas. De kan ha allt från mycket enkla och stilrena mönster till komplexa geometriska eller figurativa designelement. Ursprungligen användes kelimmattor inte bara som golvmattor, utan också som bland annat väggdekorationer, sadelöverdrag och kuddar. Då de är så lätta och flexibla så blir de lätta att transportera, vilket var särskilt användbart för nomadiska folk.
 

589 Produkter