Heltäckande matta från vägg till vägg

Lägga in heltäckningsmatta

Det är mycket enklare att lägga in en heltäckningsmatta själv än vad många tror. Vi måttanpassar mattan åt dig så det enda du behöver göra är att skära till kanterna. Läs mer nedan om hur du enkelt lägger in en heltäckningsmatta själv!

Lägga in heltäckningsmatta - snabbt och enkelt

Heltäckningsmattan har länge varit ett populärt val för de som önskar skapa en varm och inbjudande atmosfär i sina bostadsutrymmen. Oavsett om det till sovrummet där man vill känna en mjuk matta vid fotens första steg på morgonen, den praktiska klädkammaren där man vill dämpa ljudet från fotsteg, eller den ofta kyliga källaren där man vill lägga till en känsla av värme, passar heltäckningsmattan perfekt.

 

Det är faktiskt överraskande enkelt att lägga in en heltäckningsmatta själv. Vi skär mattan i dina önskade mått och sen behöver du endast fokusera på att skära till kanterna för en perfekt passform.

För dem som inte tidigare har provat att lägga en heltäckningsmatta kan det vara värt att ge det ett försök. Med rätt förberedelser och verktyg kan det bli en rolig och givande uppgift som förvandlar ditt rum och ger det en ny känsla av komfort och stil.

 

Innan du beställer en heltäckningsmatta:

Mät rummet noggrant och lägg till minst 5-10 cm runt om kanterna i skärsmån, då de flesta rum inte har helt räta vinklar.  Tänk på att beställa till eventuella tillbehör och verktyg som matt-tjep och mattkniv. Ofta behöver man dubbelhäftande tejp för att fästa mattan om man inte har möjlighet att plocka bort golvlister för att "låsa fast" mattan. Speciella mattknivar är också bra att ha för att skära bort överskott och skära till vid exempelvis rör eller vinklar.

Såhär lägger du in en heltäckningsmatta:

DET DU BEHÖVER ÄR:
- Dubbelhäftande matt-tejp eller lim
- Vass mattkniv

 

1. Rengör golvet noga så det är rent innan du lägger på mattan.


2. Om möjligt, ta bort golvlisterna. Det blir enklare att lägga in mattan utan golvlister, då behöver du inte skära lika noggrant och mattan blir "låst" på plats när du sedan sätter tillbaka golvlisterna. Det går dock bra att lägga in heltäckningsmatta utan att ta bort golvlister. Värt att tänka på då är att man måste vara väldigt noga med hur man skär då det inte går att "gömma" snittet. 


3. Tejpa längs kanterna med dubbelhäftande tejp, du kan även tejpa någon rad i mitten av golvet om det behövs. Om det är ett mindre rum behövs det oftast bara tejp i hörnen eller där det finns risk att mattan kan släppa. Har du tagit bort golvlisterna behövs det också mindre tejp då listerna håller mattan på plats. Är rummet större än 25 kvm kan man behöva limma mattan på plats. Dubbelhäftande matt-tejp hittar du här >


4. Rulla ut mattan på önskad plats. Börja med att positionera den mot en kort- och en långsida för att undvika att skära i det hörnet senare. När du trycker ut mattan från mitten mot väggarna kan du använda en liten bräda eller något liknande för att säkerställa en jämn fördelning. För att pressa mattan nära väggens kant eller golvet kan du med fördel använda ett litet verktyg, till exempel en stållinjal.


5. Skär sedan bort överskottet av mattan med en mattkniv mot vinkeln mellan golv och vägg. Tänk på att använda en vass mattkniv, du hittar mattknivar och blad under våra tillbehör >


6. Klart! Sätt eventuellt golvlister på plats. 

Ha rätt redskap

Tillbehör vid inläggning av heltäckningsmattor

Välj din egen längd

Mattor på metervara

Vi har ett stort sortiment av gångmattor där du kan välja din egen längd. 

 

Mattor på metervara

Välj ditt eget mått

Heltäckning & specialmått

Vi har ett stort sortiment av heltäckningsmattor som passar lika bra som heltäckande matta som en vanlig rumsmatta i valfri storlek.

 

Heltäckning & specialmått