Så lägger du in en heltäckningsmatta

Öka myskänslan hemma med härligt mjuka golv! 

Heltäckningsmattan passar lika bra i sovrummet och klädkammaren, som i den kalla källaren. Det är mycket enklare att lägga in en heltäckningsmatta själv än vad många tror. Vi måttanpassar mattan åt dig så det enda du behöver göra är att skära till kanterna. 

 

När du beställer en heltäckningsmatta:

1. Mät rummet noggrant och lägg till 5 cm runt om kanterna i skärsmån, då textil är ett levande material och de flesta rum inte heller har helt räta vinklar. 


2. Beställ mattan antingen på rulle (dvs med fast bredd och valfri längd) där bredden brukar vara 400 eller 500 cm. Det går också att göra en måttbeställning av mattan med mer exakta mått. Beställ mattan hos någon av våra butiker eller direkt här under heltäckningsmattor.

 

 

Såhär lägger du en heltäckningsmatta

DET DU BEHÖVER ÄR:
- Dubbelhäftande matt-tejp eller lim
- Vass mattkniv

 

1. Rengör golvet noga så det är rent innan du lägger på mattan.


2. Om möjligt, ta bort golvlisterna. Det blir enklare att lägga in mattan utan golvlister, då behöver du inte skära lika noggrant och mattan blir "låst" på plats när du sedan sätter tillbaka golvlisterna. Det går dock bra att lägga in heltäckningsmatta utan att ta bort golvlister. Värt att tänka på då är att man måste vara väldigt noga med hur man skär då det inte går att "gömma" snittet. 


3. Tejpa längs kanterna med dubbelhäftande tejp, du kan även tejpa någon rad i mitten av golvet om det behövs. Om det är ett mindre rum behövs det oftast bara tejp i hörnen eller där det finns risk att mattan kan släppa. Har du tagit bort golvlisterna behövs det också mindre tejp då listerna håller mattan på plats. Är rummet större än 25 kvm kan man behöva limma mattan på plats. Dubbelhäftande matt-tejp hittar du här.


4. Rulla sedan ut mattan på plats. Lägg den mot en kort- och långsida först så slipper du skära det hörnet senare. Pressa mattan från mitten ut mot väggarna, ett tips är att använda en mindre bräda eller liknande när du pressar mattan utåt för att få det jämnt. Använd gärna ett mindre föremål för att få ner mattan så nära väggen/golvet som möjligt, exempelvis en stållinjal. 


5. Skär sedan bort överskottet av mattan med en mattkniv mot vinkeln mellan golv och vägg. Tänk på att använda en vass mattkniv, du hittar mattknivar och blad under våra tillbehör.


6. Klart! Sätt eventuellt golvlister på plats.